sâmbătă, 7 aprilie 2018

"Paşte fericit"


  Văd tot mai des pe facebook  sintagma  „Paşte fericit!”.  Paştile ca sărbătoare este de sorginte evreiască, ea simbolizează fuga evreilor din Egipt sub conducerea lui Moise. Prin urmare, noi nu sărbătorim Paştile în acest înţeles. Învierea lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, s-a produs în prima zi a săptămânii în duminica în care evreii sărbătoreau paştile evreiesc.
Creştinii în ziua de Paşti  sărbătoresc Învierea din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.
În ce priveşte expresia „Paşte fericit!” mi se pare total nefericită.
Conform dex : paşti -  sărbătoare religioasă  celebrată de creştini în amintirea învierii lui Iisus Hristos, iar de evrei amintirea fugii din Egipt sub conducerea lui Moise.
Cuvântul este : PAŞTI, NU PAŞTE.
Paşte –un animal care rupe iarba cu gura.
  Aşadar, nu este indicat să ne urăm unul altuia, cu ocazia sărbătoriri Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, „paşte fericit”, asta ar putea avea şi are, alt înţeles decât cel pe care noi îl dorim.
Urarea cu care creştini este bine să se adreseze unul altuia este: „Învierea Domnului să vă aducă lumină în suflet”. Sigur sunt şi altele. Nu este elocventă partea mercantilă a sărbătorii, ci partea spirituală.
  Să dăm înţelesul care trebuie celor două mari sărbători creştine : „Naşterea Domnului” şi Învierea     Mântuitorului nostru, Iisus Hristos” . La Crăciun nu sărbătorim  tăierea porcului, nici venirea lui Moş Crăciun, nici ce punem pe masă, la fel la Paşti nu sărbătorim sacrificarea unui animal: miel, ied, curcan, nici ce ne aduce iepuraşul (ăsta de unde a mai apărut?). Dacă tot suntem ipocriţi să nu fim şi farisei.
  E bine să vorbim de cele sfinte, dar cel mai bine este, ca înainte de a vorbi, să ne spălăm păcatele!
Nu vreau să dau lecţii, dar nu vreau nici să „paşte  fericit!”, nu de alta, dar nu sunt vegan.
Învierea Domnului să ne aducă lumină în suflet, bucurii, pace şi linişte între popoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...