joi, 9 iunie 2016

Istoria așa cum a fost. Capitalismul. Alegerile din mai1990.

 
-Ce părere ai de modul în care a câștigat Iliescu alegerile? Ion pusese întrebarea cu fața luminată, era mulțumit de rezultat, spera ca prin Ion Iliescu, comunismul să rămână.
-E un scor normal. Tavi se uită la Petrică, apoi la Ion și continuă. Venim după o perioadă în care comunismul, Ceaușescu, ne-au fost tată și mamă. A fost greu pentru români să înțeleagă mesajul celor de dreapta. Venirea patronilor și a moșierilor, este ca un balaur pentru popor. Oamenii mai în vârstă au apucat vremea patronilor și moșierilor. Au simțit sărăcia, neajunsurile, viețuirea în case insalubre cu pământ pe jos și acoperite cu paie și coceni. Muncitorii în uzinele și fabricile patronilor, câștigau cât să nu moară de foame, e drept, trăiau mai bine decât țăranii.
Să ne amintim de mitingul din 28 ianuarie a.c, făcut la inițiativa PNL, PNȚcd, PSDR și alte formațiuni declarate de dreapta. Imediat cei din IMGB,ICTB, IMMR și IIRUC, la inițiativa FSN au făcut o contra manifestație. Poate aveau dreptate liberalii și țărăniști când se opuneau ca, CFSN  să nu se transforme în partid. Pe de altă parte Iliescu, vechi politician, nu putea să scape prilejul de a conduce Țara, de a se afirma ca om politic. Iliescu a trebuit să cedeze în fața presiunii liberalilor și țărăniștilor, mai ales țărăniștii, ei erau mai vocali. Câmpeanu de la liberali este asimilat marelui moșier Câmpeanu din raza satului Răzvad din Dâmbovița. Legenda care circulă în sat, spune că atunci când culegeau strugurii, boierul le punea botniță. Nu știu dacă e adevărat, sau Zaharia Stancu i-a inspirat. Corneliu Coposu, fost secretar particular al lui Iuliu Maniu, nu are încrederea maselor; să ne gândim la modul cum a fost înăbușită în sânge greva minerilor din 1929, când au fost împușcați 64 de greviști, iar alți 200 au fost răniți, de asemeni în timpul grevelor ceferiștilor din februarie 1933, la fel înecate în sânge, toate aceste atrocități au fost înfăptuite de guvern -național țărănesc. În 1929 prim ministru a fost chiar Iuliu Maniu, iar în 1933, prim ministru a fost un alt țărănist, Alexandru Vaida-Voievod. De asemeni, liberalii nu puteau fi prea bine văzuți de mase, să ne amintim de răscoala țăranilor din 1907, atunci conservatorii au fost depășiți de evenimentele care începuseră în Moldova iar la presiunea liberalilor au demisionat, s-a constituit un guvern liberal având în frunte pe Dimitrie Sturza, care, până la urmă a înăbușit răscoala în sânge. Despre asta e vorba. Sunt  prea proaspete în mintea românilor toate aceste crime, propaganda comunistă și istoria învățată în școală, ne-au prezentat pe larg firul evenimentelor și vinovăția guvernelor de atunci.
-Chiar și cererile lor de împărțire a pământului și de privatizarea a mijloacelor de producție, nu cred că vor fi bine primite. Asta ar presupune apariția patronilor, aceștia nu vor mai garanta siguranța locurilor de muncă.
Totuși nu cred că se va întâmpla asta, vor apare prăvălii private, cârciumi, restaurante, toate conduse de patroni, dar nu văd IMGB-ul, acest colos cu zeci de mii de muncitori, vândut unui patron, această mare ind. constructoare de mașini, fie grele, fie ușoare, este o ind. strategică și ea trebuie să rămână în proprietatea statului. Nici șantierele nu le văd altfel decât ale statului.
-Petrică, ai auzit ce s-a spus? Țăranii vor primii câte 5000 de metrii pătrați de pământ de familie, iar restul va rămâne să fie lucrat în asociații. Au dreptate, Ion era mulțumit de hotărârea lui Iliescu, numai lucrând pământul pe suprafețe mari se pot garanta rezultate, altfel, fiecare familie cu fâștoaca lui, se va face o agricultură de subzistență.
-Apropo de Iliescu, Tavi îl simpatiza pe Iliescu îl considera un comunist progresist, cu anumite tente liberale, după întâlnirea din 1 februarie cu Coposu, Rațiu și ceilalți, atunci le-a comunicat că CFSN se transformă în partid politic sub denumirea de FSN, Frontul Salvării Naționale. Reprezentanții dreptei i-a cerut să desființeze structurile CFSN, și să se formeze un guvern de Uniune Națională,iar Țara să fie condusă de un Consiliu Provizoriu. Astfel în data de 9 februarie, în urma unui decret-lege se înființează Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, CPUN, acest consiliu, în fapt primul Parlament de după revoluție, era format din membrii tututror formațiunilor politice de la acea oră. A fost o măsură bună, a reușit să mai potolească avântul noilor partide, dar mai ales acelora așa zise istorice.
Un alt fapt demn de consemnat a fost confruntarea interetnică din Târgul Mureș din perioada 19-21 martie 1990, au murit oameni în acea confruntare, presa internațională a manipulat mult, considerând că românii au fost vinovați de escaladarea violenței, iar românul Mihăilă Cofariu bătut de Erno Barabas până aproape de moarte, este prezentat de televiziunea irlandeză drept maghiar și țesută o adevărată legendă de ură interasială practicată de români.
-Nu trebuie să uităm nici de Proclamația de la Timișoara cu al ei art. 8 prin care se cerea interzicerea participării nomenclaturiștilor comuniștii, sau ai șefilor din structurile securității, la ocuparea unei funcții publice pe o perioadă de 10 ani, sau trei mandate consecutive. O măsură bună, în același timp țărăniștii, pentru că ei au fost în spatele inițierii acestei Proclamații, se asigurau că nu vor fi deranjați de comuniști în hotărârile ce urmau să le ia. După cum bine vedeți, lucrurile nu stau chiar așa.
-Să nu uităm de momentul 22 aprilie, când au început manifestațiile împotriva conducerii Țării, împotriva lui Ion Iliescu. Manifestanții au declarat Piața Universității zonă liberă de neo-comunism. Din cauza etichetei de ”golani” puse de Iliescu manifestanților din Piață, aceștia s-au brenduit cu titulatura de Golani. În fiecare seară zeci de mii de persoane se strângeau în piață pentru a protesta împotriva conducerii neo comuniste a Țării și pentru implementarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.
Cu toate acestea, își continuă Tavi cuvântul, FSN-ul a reușit să câștige alegerile cu 66,41% în timp ce liberali și țărăniștii abia au strâns împreună 10,35% (7,32% PNL, respectiv 3,03% PNȚcd), scoatem maghiarii care au avut un 7,23%, vot exclusiv al minorității maghiare. Iliescu a obținut 85,o7%, Radu Câmpeanu 10,64%, iar Ion Rațiu 4,29%, participarea electoratului la vot a fost de 86,19%, un procent foarte bun. Observatorii străini au declarat că alegerile s-au desfășurat fără incidente și fără fraude semnificative în procesul devotare.
Iliescu a fost perceput de mase ca fiind de-al lor din popor, unul dintre cei care au mâncat salam cu soia, mulți uitaseră că el fusese un nomenclaturist. În plus Iliescu s-a prezentat poporului ca fiu de ceferist ilegalist,  la rândul lui comunist persecutat de Nicolae Ceaușescu. Cu puloverul de muncitor a făcut o adevărată campanie. Ion Rațiu, un tip rasat, plecat din România încă din 1940, trăitor în Anglia, armator, scriitor, un tip cu papion, nu și-a găsit locul printre emanații revoluției. În ce privește Radu Câmpeanu, fost liberal înainte de 1948, a fost arestat, condamnat și închis în penitenciarele comuniste, după eliberare emigrează în Franța împreună cu toată familia. Fiul al unui moșier din zona jud. Dâmbovița, acum nu avea nici o șansă să ajungă Președinte al Țării.
O singură chestiune vreau să mai spun, alegerile s-au terminat, lucrurile s-au tranșat, poporul a vorbit în proporție de 86%, manifestația din Piața Universității își mai are sensul?
-Nu, nu cred că își mai are rostul, spuse Ion, iar Petrică Rotaru a dat aprobator din cap.
Dă-i încolo, hai să bem o țuică, apropo, Cătălin a învins, a câtigat alegerile, Tavi știa, voia să vadă reacția lui Ion.
-A câștigat din partea FSN, e noul Primar ales. Bravo! Acum să vedem dacă va face treabă.
Va urma!
Mulțumesc pentru poză :beuca.wordpress.com

Un comentariu:

  1. O singură chestiune vreau să mai spun, alegerile s-au terminat, lucrurile s-au tranșat, poporul a vorbit în proporție de 86%, manifestația din Piața Universității își mai are sensul?
    -Nu, nu cred că își mai are rostul, spuse Ion, iar Petrică Rotaru a dat aprobator din cap.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...