vineri, 16 octombrie 2015

Scrisoare către vremelnicul manager al Spitalului de Urgenţă Târgovişte jud. Dâmboviţa.

       Am revenit cu speranţa unui tratament diversificat în secţia de geriatrie a Spitalului de urgenţă Târgovişte. Sunt la al patrulea sejur, în urma celorlalte trei starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit simţitor, speranţa mea, de a avea şi de această dată parte de acelaşi bun tratament, a fost spulberată. După internare am aflat că laboratorul de fizio-terapie, care funcţiona în cadrul secţiei, a fost desfiinţat din ordinul Managerului Spitalului, motivul, redristribuirea personalului şi centralizarea activităţilor.
Rari sunt bătrânii care se internează în cadrul secţiei de geriatrie care să nu aibă suferinţe reumatice, sub diferite forme ale artrozelor. Prin desfiinţarea cabinetului fizio -terapeutic, obligă pacientul să facă o internare în cadrul secţiei de geriatrie, pentru probleme ce ţin de această specialitate, după care să solicite altă internare în secţia de recuperari reumatice. Ori, prin prezenţa acelui laborator fizio-terapeutic în cadrul secţiei de geriatrie se elimina a doua internare. Cheltuielile cu spitalizarea pe pacient ar fi fost reduse. Nu cred că interesează pe cineva din conducerea Spitalului, a Direcţiei Sanitare, a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, ori a Ministerului Sănătăţii, buna gospodărire a banului public şi sănătatea pacientului. Interesele tuturor acestor „dumnezei”, ajunşi vremelnic în fruntea unor instituţii, este puterea şi banul. Omul nu contează decât pentru a vota şi a plăti, a plăti mult şi a nu cere nimic în schimbul plăţii.
    Secţia de geriatrie, a funcţionat în mai multe locaţii, exp. „Mânăstirea Dealu”, „Pucioasa”, Spitalul Municipal”, iar acum la „Platformă”. În urmă cu un an se pusese discuţie mutarea secţiei în com. Voineşti. Această măsură ar fi dus la înjumătăţire numărului de pacienţi, ceea ce pentru conducerea Spitalului ar fi fost minunat, oricând putea lua hotărârea de a închide secţia de geriatrie ca fiind nerentabilă. Mutarea secţiei nu a mai avut loc , a rămas în continuare la „Platformă”. Paturile au fost ocupate în toate seriile, secţia funcţiona ca un ceas , personalul medical în frunte cu doctoriţa Popescu Ioana şi asistenta şefă Ionică Ioana Loreta Elisabeta asigura pacienţilor, pe lângă tratamentul medicamentos şi procedurile fizio-terapeutice specifice, un climat prietenos, vorba bună, încurajarea şi ajutorul în orice moment. Rigiditatea profesională, a fost înlocuită cu un zâmbet uman şi o vorbă dătătoare de speranţă, aceasta fiind o cale sigură de ameliorare a stării maladive.
Pentru că la noi în Ţară nimic nu trebuie să meargă bine, iar acolo unde lucrurile se mişcă în direcţia bună , în „minunata” tradiţie românească din ultimii 25 de ani, cineva va interveni pentru a distruge ce este bun. Aşa s-a întâmplat şi în secţia de Geriatrie a Spitalului de Urgenţă Târgovişte. Pentru că lucrurile funcţionau minunat, iar pacienţii rezolvau două probleme într-o singură internare, cineva care avea puterea în Spital, respectiv Managerul, probabil şi-a zis : „Eu nu sunt pus aici să fac bine pacienţilor, ci să arăt lumii cine are puterea, adică cine-i şeful, pe mine mă interesează cu ce plec seara în buzunar, nu faptul că nişte bătrâni veniţi în cârje la geriatrie, după tratamentul geriatric şi procedurile fizio-terapeutice, la externare vor merge pe propriile picioare, fără ajutorul cârjelor”.
      Domnule Manager, de ce priviţi oamenii ca pe potenţiali contributori la bunăstarea dvs. şi nu îi priviţi ca pe fiinţe umane, ce au nevoie la un moment dat ,de ajutorul instituţiei pe care vremelnic o conduceţi? Nu sunteţi patron, sunteţi un salariat plătit şi din banii acestor amărâţi pe care îi dispreţuiţi prin hotărârile dispuse de dvs.
Acolo unde se întâmplă, datorită unor oameni sufletişti, să meargă lucrurile bine a fost imposibil să nu intervină unul aflat la putere să-şi arate muşchii şi să distrugă ce era făcut cum trebuie.
Am fost naiv atunci când îl ascultam pe tânărul ministru al sănătăţii, Bănicioiu, vorbind despre măsurile luate spre binele bolnavilor. Totul este minciună, fals, ipocrizie, un fariseism. Toţi sunt puşi pe căpătuială, pe buzunărirea pacienţilor, pe stoarcerea lor de bani, pe lângă plata cotizaţiei la Casa de Sănătate, trebuie să cotizezi şi la veniturile medicilor, iar medicii din banii primiţi o parte o donează Managerului. Sigur, nu am probe în acest sens, dar lucrurile aşa converg.
Secţia de Geriatrie având pacienţi numai din rândul pensionarlor, iar „veniturile” extrasalariale pentru şefa secţiei ne existând, evident nici „cotizaţia” la conducere nu există, din acest motiv secţia de geriatrie stă în gâtul actualei conduceri a spitalului. De aceea, mai marii spitalului vor face orice pentru a închide această secţie atât de folositoare oamenilor în vârstă. Primul pas făcut a fost închiderea laboratorului fizio-terapeutic din cadrul secţiei care funcţiona cu rezultate foarte bune de mai bine de 8 ani. De acum în colo bătrânii se vor gândi de două ori înainte de a lua hotărârea unde să se interneze, din cauza durerilor reumatice vor alege „Secţia de Recuperări”, în detrimentul Secţiei de Geriatrie. Astfel vor renunţa la tratamentul geriatric.
Sper ca aceea care au luat hotărârea de a desfiinţa laboratorul fizio-terapeutic să-l reînfiinţeze pentru binele pacienţilor şi chiar a spitalului.
     Când vor înţelege aceşti ocazionali conducători ai acestor instituţii că ei nu sunt stăpânii pacienţilor ci slujbaşi puşi acolo să lucreze pentru binele oamenilor? Când vor realiza că nu pentru aş umple adâncile buzunare au fost numiţi în acele funcţii?
Sper totuşi că se vor găsi alte organe care să le reamintească care le este rolul.
Va urma.

Un comentariu:

  1. : „Eu nu sunt pus aici să fac bine pacienţilor, ci să arăt lumii cine are puterea, adică cine-i şeful, pe mine mă interesează cu ce plec seara în buzunar, nu faptul că nişte bătrâni veniţi în cârje la geriatrie, după tratamentul geriatric şi procedurile fizio-terapeutice, la externare vor merge pe propriile picioare, fără ajutorul cârjelor”.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...