luni, 13 aprilie 2015

Demisia şefei DNA, Laura Codruţa Koveşi, ar fi un gest de sănătate morală a Instituţiei

     Pentru puţin timp, ocupat cu aprovizionarea pentru sfintele sărbători de Paşti, poporul a uitat de circul arestărilor de la DNA. Arestarea nu este o măsură ilegală, ea este prevăzută de Codul de Procedură Penală pentru faptele comise cu violenţă şi în anumite cazuri şi în celelalte fapte comise nonviolent.
De cca. 4 luni, aproape zi de zi, sunt reţineri făcute de DNA care, în final se soldează, ori nu, cu o arestare dictată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi. Toate aceste arestări dau bine la poporul obidit, setos de sângele celor care i-a adus în sapă de lemn, pentru ei este primul semn de dreptate.
Au existat condamnări în procese grele anchetate şi judecate cu inculpaţii în libertate şi care, în final, au avut verdicte de condamnare cu executare, dau trei exemple edificatoare : A.Năstase Relu Fenechiu, Dan Voiculescu. Nu pot înţelege de ce trebuie ca un om care are prezumţia de nevinovăţie să stea într-o celulă din arest, atâta timp cât el poate fi cercetat în libertate, punându-i-se nişte interdicţii (de a nu părăsi oraşul, ori Ţara). Procurorii ar trebui să pună mai mult osul la treabă, pentru a strânge probe ce pot încrimina o persoană şi nu să-l ţină în „beciul domnesc” pentru a-l determina să se auto denunţe. Unde este prezumţia de nevinovăţie, dacă învinuitul este purtat în văzul întregii Ţării cu cătuşele la mâini? Nu voi ierta niciodată pe cei care mi-au tăiat pensia, care au tăiat din salariile bugetarilor, au îndatorat Ţara cu zeci de miliarde de euro la FMI, BM, ori UE, pe cei care au devalizat Ţara, mă refer aici la Udrea, Băsescu, Boc et.co., dar nici nu vreau să fie cineva condamnat pe compuneri. Ştiu că aceşti oameni, ce se află acum în arest, pot fi vinovaţi, dar asta trebuie să o spună o instanţă de judecată printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Circul arestărilor televizate are mai multe scopuri, cum ar fi, deturnarea atenţiei publice de la adevăratele probleme ale Ţării, mă refer aici la situaţia din sănătate, învăţământ, problemele de la graniţa de est, sărăcia populaţiei, dar cea mai importantă este lipsa de activitate a organelor de anchetă penală de până în decembrie 2014. Începând cu decembrie trecut, odată cu plecarea de la Cotroceni a fostului Preşedinte, în procuratură s-a produs un dezgheţ, dintr-o dată au apărut dosarele, arestările se ţin lanţ, arestul Poliţiei Capitalei a devenit neîncăpător.
     De aici se poate trage o concluzie periculoasă, în timpul Preşedintelui Băsescu arestările erau cu dedicaţie, anumite dosare erau pur şi simplu ocolite, ceea ce înseamnă că şefii parchetelor din perioada lui Băsescu au acceptat imixtiunea în treburile lor a factorului politic, în speţă Preşedintele Băsescu. Cum lucrurile aşa au stat, normal ar fi, pentru sănătatea actului de cercetare penală, ca toţi acei şefi ai Procuraturilor, inclusiv DNA, să-şi prezinte demisia pentru a nu mai exista suspiciuni. Demisia şefei DNA ar îndepărta suspiciunea de „anchete cu dedicaţie”, ar întări încrederea în instituţia pe care o conduce. Nu este normal ca numirea şefilor procuraturilor, al instanţelor de judecată să poarte semnătura Preşedintelui Ţării, pentru că în acest mod ei pot deveni datori celui ce i-a ridicat în funcţie. Numirile în cadrul acestor instituţii ar trebui să ţină numai de CSM.
     Faptul că printre arestaţi se află şi pupila politică (Elena Udrea), a fostului Preşedinte Băsescu, la determinat pe acesta să iasă public şi să condamne abuzurile făcute de justiţie faţă de numărul mare de arestări făcut de DNA. Acelaşi Preşedinte când era la Cotroceni aplauda măsurile pe care le lua DNA. Acum când pare că laţul se apropie de gâtul lui, condamnă măsurile pe care altădată le lăuda. Sunt deacord cu delaţiunile, aşa a funcţionat justiţia de când există pe pământ, dar asta nu înseamnă că la o simplă pâră, învinuitul să fie arestat. Trebuie adunate probe cu migală, iar când dosarul este gata, dat pe mâna justiţiei pentru a fi judecat.
       În concluzie, arestările celor care au comis fapte fără violenţă ar trebui să fie numai în cazuri speciale şi nu să devină un obicei. Prezumţia de nevinovăţie ar trebui să primeze până în momentul condamnării definitive şi irevocabile. Un om arestat, ţinut în beci câteva zile, ori luni, poate fi găsit nevinovat, cine îi dă înapoi timpul petrecut în condiţiile vitrege din arest? Chiar dacă este despăgubit, timpul petrecut acolo nu îl poate aduce nimeni înapoi, de aceea organele de anchetă penală trebuie să analizeze bine, dacă trebuie făcută o cerere de arestare.
      

Cel mai important într-un dosar de corupţie trebuie să fie recuperarea prejudiciului, fiind vorba de sume ce merg până la sute de milioane de euro prejudiciu, prioritatea zero ar trebui să fie recuperarea banilor, apoi condamnarea celor vinovaţi.
Mulţumesc pentru poză : evz.ro

3 comentarii:

  1. De aici se poate trage o concluzie periculoasă, în timpul Preşedintelui Băsescu arestările erau cu dedicaţie, anumite dosare erau pur şi simplu ocolite, ceea ce înseamnă că şefii parchetelor din perioada lui Băsescu au acceptat imixtiunea în treburile lor a factorului politic, în speţă Preşedintele Băsescu. Cum lucrurile aşa au stat, normal ar fi, pentru sănătatea actului de cercetare penală, ca toţi acei şefi ai Procuraturilor, inclusiv DNA, să-şi prezinte demisia pentru a nu mai exista suspiciuni. Demisia şefei DNA ar îndepărta suspiciunea de „anchete cu dedicaţie”, ar întări încrederea în instituţia pe care o conduce. Nu este normal ca numirea şefilor procuraturilor, al instanţelor de judecată să poarte semnătura Preşedintelui Ţării, p

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ca nu asi fii de acord cu ceeace spuneti,dar ancheterle cu dedicatie au fost pe timpul lui Basescu,acum s-au scos din sertare anumite dosare(doar),care au fost "fabricate"ulterior si trimise instantei.Doamna Codruta,uita ca justitia=judecatori,nuy procurori,eroare pe care o gasesc peste tot,chiar si la Iohannis.Acesta,trebuie demis,deoarece,sprijina vad,anumite interese austriace in prelucrarea lemnului si a desfiintarii noastre ca popor.La ora actuala,daca nu ar fii Codruta si cu madam de la Justitie,ar fii vred lumea mai curata..cat de cat!

    RăspundețiȘtergere
  3. aveti dreptate.Tot asa vad si eu lucrurile.,L.Panaitescu

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...