joi, 8 ianuarie 2015

România normală

     Întrebat fiind cât timp va fi pace între el şi Preşedintele Iohannis, Premierul Ponta a răspuns fără ezitare, cât voi fi Prim Ministru. Are mare dreptate când face această afirmaţie, Iohannis şi liberalii sunt precum vulturii hoitari care se rotesc pe cer aşteptând ca animalul agonizant să-şi dea sufletul. Opoziţia simte că în PSD sunt frământări mari, speră să rupă aşchii mari din alianţa de la guvernare, numai că UNPR, PLR şi PC ştiu că dacă pleacă din alianţa cu social-democraţii va fi greu să mai prindă un post de ministru într-un guvern liberal. Liberalii ajunşi la putere, nu vor dori să împartă prada cu cei care îi vor fi ajutat să urce treptele Palatului Victoria.
    Izgoniţii din PSD, mă refer la Mircea Geoană, Vanghelie şi Ghiţă, trâmbiţează formarea unor partide, Geoană unul, Ghiţă altul, partide cu orientare de centru stânga. Acest mesaj îi face pe liberali să fie optimişti, numai că, acestea sunt himere, este greu să mai apară un partid de stânga care să se impună pe scena politică. Întâi trebuie să dispară PSD, numai că va fi greu să-i tai toate capetele acestui balaur. Să nu uităm că din PDSR a plecat Meleşcanul cu o bună parte din social-democraţi ,a format un partid, apoi Oprea a plecat cu o altă parte şi a format UNPR, dar PSD a rămas neclintit undeva la 35-36%. Congresul din martie va întări partidul, este posibil să plece câţiva golănaşi, dar cei rămaşi vor pune umărul la consolidarea lui, mai ales dacă vor modifica statutul ,în sensul în care vor fi suspendaţi automat din partid toţi cei care sunt sub urmărire penală. Este nevoie ca acest partid să dea un semnal clar de reformare, numai aşa îşi poate dezlipi eticheta de partid corupt. Probabil că Victor Ponta va rămâne în continuare lider al acestiu partid, aşa va fi posibilă menţinerea alianţei actuale. Alegerea altui lider va duce la ruperea alianţei şi venirea liberalilor la guvernare.
Ăsta de fapt este motivul curtării de către Iohannis a lui Victor Ponta. Preşedintele aşteaptă ca lui Ponta să-i rupă gâtul ai lui, apoi să acţioneze în consecinţă. Nu este nici greu, nici imposibil.
Să ne amintim de alegerile din 2005 din PSD, când în locul lui Ion Iliescu a fost ales M. Geoană, apoi în 2010, când a apărut de nicăieri Ponta în detrimentul lui Geoană. Şi acum este posibilă o răsturnare de situaţie.
    Moţiunea de cenzură anunţată de PNL a fi depusă la sfârşitul lunii februarie se înscrie în acest joc al mişcărilor din PSD. Sigur că, aliaţii dacă simt că pică Ponta, vor fugii precum şobolanii când se scufundă corabia, vor veni în braţele celor ce vor accede la putere.
Poate că toată analiza mea în cel priveşte pe Iohannis, dar numai pe el, să fie greşită, iar acesta să fie un om bine intenţionat, cu mare grijă pentru binele Ţării.
     Este posibil să fim suspecţi pe normalitate, după 10 ani de certuri şi contre, nu, numai politice, faptul că doi oameni, care nu provin din aceleaşi tabere politice, îşi strâng mâna şi îşi dau „bună ziua” în interesul României, este de bun augur. Este timpul ca România să intre în normalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...