marți, 23 decembrie 2014

Politicianismul politicienilor



        În Parlament s-a votat cu o largă majoritate bugetul pe anul viitor, acesta după votul primit ar fi trebuit să ajungă la Preşedinte pentru promulgare, devenind astfel lege. Numai că, parlamentarii PNL ,coordonaţi de cei doi copreşedinţi, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au decis să conteste legea bugetului la CCR, chestiune constituţională, nu se încadrează prin această cerinţă în afara legii, ci numai politicianismului. Legea în mod sigur va fi declarată constituţională, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când a fost contestat vreun buget la CCR. Cei doi copreşedinţi stiu acest lucru, în această situaţie nu se poate înţelege decât un singur lucru, vor să întârzie aplicarea bugetului pe anul viitor pentru a nu se aplica măririle de pensii şi salarii de la începutul anului.
Asta mă duce cu gândul la „minunatele”măsuri de austeritate luate de guvernul Boc şi PDL, din care făcea parte şi Vasile Blaga împreună cu Andreea Paul şi ceilalţi membrii, acum proaspăt veniţi în noul PNL. Ceea ce înseamnă că atunci când aud de măriri salariale şi de pensii, Blaga cu ai lui, la care au aderat şi Gorghiu cu ai ei, fac alergie, ei sunt atât de dreapta încât pensionarii ar trebui să dispară fizic, iar cei săraci să muncească pe câţiva bănuţi, iar ce se cuvine în plus să fie considerată clacă pe moşia patronului.
Înţeleg că aici este o luptă politică, dar nu consideraţi poporul terenul vostru de luptă. Am citit spusele lui Predoiu, cum că PSD-ul trebuie nimicit, este un ţel politic, nu mă deranjează, dar nu o faceţi pe buzunarele noastre. Cei din PDL, acum şi PNL, trebuie să nu uite că au mai umilit odată poporul pensionar şi bugetar, prin tăieri din pensii şi salarii.
    Aceste acţiuni politicianiste, pentru că altfel nu pot fi interpretate, ţinând cont de slaba participare a membrilor PNL (PDL şi PNL) în comisiile parlamentare unde s-a dezbătut proiectul bugetului. Pe cei din opoziţie nu i-a interesat în mod deosebit bugetul ci posibilitatea de întârziere a aplicării lui. Nu poţi face opoziţie politică în Parlament punând siguranţa unei vieţi mai bune a milioane de pensionari şi bugetari pe un capriciu politic.
Un guvern îşi face bugetul pe priorităţile pe care le întrevede el, dacă greşeşte va plăti politic, dar trebuie lăsat să-şi ducă planul la bun sfârşit. Dacă bugetul ar fi fost de aşa natură construit încât să aducă atingere interesor statului, independenţei lui, eram de acord să fi fost contestat. Ori noi ca Ţară numai avem de mult independenţă, iar cei din exteriorul Ţării care ne spun dacă un buget este bun ,ori rău şi-au da OK-ul pe acest buget.
Nu aşa se câştigă voturile domnilor parlamentari ai opoziţiei, ci venind cu proiecte viabile de dezvoltare economică şi nu prin măsuri populiste, precum ăsta de acum, ori de austeritate ca în perioada de tristă amintire. D-le Predoiu, nu prin distrugerea populaţiei sărăcite, distrugeţi guvernul Ponta, ci prin măsuri de eficientizare economică. Lupta politică trebuie dusă în afara buzunarelor cetăţenilor, nu pe buzunarele lor. Încă sunt rănile deschise din perioada în care ca ministru al justiţiei aţi avizat pozitiv tăierile din pensii şi salarii. Luptaţi-vă ideologic (care ideologie, care doctrină?), nu pe bănuţii pensionarilor şi al celorlalţi beneficiari ai măririlor din ianuarie 2015.
     Lăsaţi spiritul de gaşcă, acţionaţi ca un partid. Alina Gorghiu, nu te lăsa atrasă în mirajul venirii la putere pe drumul cel mai scurt, este posibil să îţi rupă gâtul dinozaurii din jurul tău.

2 comentarii:

  1. Nu va lasati manipulati si pacaliti de Victor Ponta si ai lui. Consultati legea. Acuzatiile aduse la adresa PNL sunt false. PSD minte că îi va fi imposibil să crească pensiile şi salariile, aşa cum a promis, aruncând vina asupra PNL că întârzie aplicarea acestor majorări, ca urmare a depunerii excepţiei de neconstituţionale cu privire la bugetul pe 2015. La fel ca în timpul campaniei, PSD şi Ponta folosesc pensionarii şi salariaţii ca masă de manevră electorală. Majorările de pensii şi salarii invocate de PSD în acuzaţiile la adresa PNL nu sunt legiferate prin Legea bugetului de stat pe anul 2015, ci existau dinainte ca aceasta să fie aprobată, aşadar sunt în vigoare, indiferent de data la care este aprobat bugetul.
    Astfel, creşterea salariului minim promisă de PSD e legiferată prin HG nr. 1091/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, care arată că, începând cu 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plata va creşte de la 900 de lei la 975 lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră. De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, de la 1 iulie 2015, salariul minim va creşte cu încă 75 de lei, la 1.050 lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună in anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră.
    În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, aceasta este prevăzută de OUG nr. 83/2014 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 925 din 18 decembrie 2014, care, la articolul 30 prevede faptul că prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2015 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5% şi este de 830,2 lei.
    Faptul că bugetul pe anul 2015 nu va fi în vigoare la 1 ianuarie, şi aceasta din cauza întârzierii PSD, care avea obligaţia legală să îl depună cel târziu la 15 noiembrie 2014, nu este o scuză.
    În plus, în loc să joace rolul expertului în buget şi aplicarea legii, Victor Ponta ar trebui, înainte de toate, să cunoască legea aplicabilă bugetului. Astfel, Legea finanţelor publice prevede în mod explicit modul în care sunt tratate, din punct de vedere al aplicării, măsurile cu implicaţii bugetare promovate de Guvern. Articolul 37 din Legea 500/2002 cu modificările şi completările ulterioare prevede, la alineatul 2, că instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii bugetare, în limita a 1/12 din prevederile acestora cuprinse în proiectul de buget.
    Potrivit art. 37 din Legea 500/2002 privind finanțele publice, ordonatorii principali de credite pot solicita majorarea cheltuielilor bugetare peste prevederile bugetare din anul anterior în condiţii justificate. Astfel, ordonatorii principali de credite au dreptul potrivit legii să solicite Ministerului Finanțelor Publice majorarea cheltuielilor bugetare prevăzute în bugetul pe 2014 cu sumele ce reprezintă indexarea pensiilor, salariile majorate pentru personalul din sănătate şi personalul didactic, precum şi altor indemnizații ce se acordă în 2015, deoarece acestea au fost aprobate prin diferite acte normative. Condițiile privind justificarea majorării acestor cheltuieli prevăzute de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice reprezintă actele normative prin care s-au aprobat aceste drepturi bănești.
    Dacă ar avea un minim de decenţă şi de respect faţă de români, Victor Ponta ar pleca ochii în pământ şi le-ar spune că bugetul pentru anul 2015 este primul buget, de după adoptarea Legii nr. 69/2010, pentru care Guvernul Ponta nu a prezentat anterior Strategia fiscal-bugetară, deşi era obligat de către lege!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamnă, trebuie să recunosc că vă plac ca economist, totuşi nu înţeleg de ce a fost nevoie să tăiaţi din pensii şi salarii. Vă rog să mă lămuriţi, sincer, mai ales că specialiştii FMI v-au părăsit. Nu vreau un răspuns policianist, vreau un răspuns de la om la om. Dacă voi simţii că răspunsul dvs. este sincer, voi deveni un suporter al ideilor lansate de dvs.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...