sâmbătă, 22 noiembrie 2014

De ce a pierdut Ponta alegerile ?

     A trecut o săptămână de la alegerile pentru Preşedinte, s-au spus multe despre cine a câştigat, cine a pierdut, dar mai ales de ce s-a întâmplat aşa. Voi încerca să analizez lucrurile lucid, fără patimă, dar mai ales fără părtinire, chiar dacă concluziile mele vor supăra mulţi prieteni. Consider că un adevărat prieten este cel care îţi spune unde greşeşti şi nu acela care îţi laudă greşeala. Aşadar, de ce a pierdut Ponta alegerile?
După primul tur de scrutin când Ponta avea aproape 10% în plus faţă de Iohannis, iar sondajele îl arătau drept câştigător în turul doi cu aproape 54% faţă de 46% Iohannis, în alianţa social-democrată, dar mai ales în PSD s-a instalat automulţumirea, toată lumea era într-o continuă euforie, se făceau guverne post alegeri, se ştiau de acum cine erau potenţialii Prim Miniştrii, pe nimeni nu mai interesa campania, toată suflarea social-democrată aştepta să treacă ziua de duminică pentru ca noul Preşedinte, adică Ponta, să se instaleze la Cotroceni, pentru ei alegerile erau deja câştigate. L.Dragnea făcuse toate calculele, dar a omis să introducă în ecuaţie două elemente : Internetul şi electoratul, aceste două elemente nu au fost bine gestionate, de aici a venit dezastrul pentru Ponta şi ai lui. A fost o înfrângere umilitoare pentru USD, poporul a oferit o lecţie mândriei, dispreţului, autosuficienţei şi ignoranţei, de fapt este cea de-a doua lecţie după cea din 2004. Un partid social-democrat trebuie să fie un partid apropiat de pătura săracă a societăţii, trebuie să fie apropiat prin ideologie, prin comportament şi chiar prin stilul de viaţă, nu trebuie să existe o anumită grijă manifestată la nivel declarativ din imensitatea maşinilor de lux, or din balconul vilelor impozante. Pentru PSD aceste ultime alegeri trebuie să fie un duş criogenic, trebuie să înveţe din avertismentul dat de electorat, mobilizarea masivă la vot în turul 2 nu a fost pentru Iohannis, ci împotriva lui Ponta şi în special a PSD. Cred că după 1 ian. ar trebui făcut un Congres pentru a se analiza toate aceste greşeli, nu cred că Ponta trebuie neapărat schimbat, dar în mod sigur trebuie urechiat împreună cu tot staful său. PSD-ul în modul în care se află astăzi nu mai poate funcţiona.
Trebuie neapărat restructurat, în primul rând toţi cei care sunt urmăriţi penal trebuie să facă un pas în spate, indiferent de funcţia pe care o ocupă, demisia din funcţiile de conducere şi autosuspendarea din partid, ar da un semnal pozitiv electoratului.Acelaş lucru trebuie să se întâmple şi în Parlament, senatorii şi deputaţii urmăriţi penal să îşi înainteze demisia, fără a mai aştepta decizia comisiilor parlamentare şi ulterior a plenului camerei respective. Demisia parlamentarului ar ajuta Parlamentul să ajungă cu adevărat Instituţia ce garantează democraţia în România.
       Mulţi vor spune că există prezumţia de nevinovăţie, sunt deacord cu acest lucru, dar când este vorba să fi într-o funcţie de reprezentare în stat, ori Parlament, este bine ca asupra ta să nu planeze nici o urmă de îndoială asupra moralităţi şi integrităţii tale.
Acelaş lucru trebuie să fie şi în partide, L.Dragnea, nu ştiu dacă este vinovat, ori nu, dar era bine pentru toată lumea să fi demisionat din funcţia de conducere din partid, dar şi din cea de viceprim ministru, apoi după terminarea cu bine a procesului putea venii în faţa Ţării şi încrimina procesul politic la care fusese supus. Nu este bine pentru sănătatea partidului, nu este moral să fie menţinuţi şi cocoloşiţi oameni ce pot ajunge după gratii, după ce vor avea în mână hotărâri definitive prin care sunt declaraţi nevinovaţi, pot face pe eroii martiri, de altfel vor avea şi dreptul, dar până atunci să dispară din centru atenţiei; indiferent cât de deştepţi şi loiali sunt partidului, vor aduce numai deservicii. PSD-ul dacă vrea să mai existe ca mare partid şi să crească în ochii electoratului, trebuie să coboare din înaltul grandilocvenţei la baza societăţii, pentru a asculta pulsul ei, altfel va ajunge un partid din ce în ce mai mic, mititel.

Un comentariu:

  1. Ma intreb si eu ca prostul, ce este social-democrat in activitatea PSD-ului? Sau liberal in activitatea ALDE....? NOI NU MAI AVEM PARTIDE.Avem o adunatura de misei al caror singur scop este propia imbogatire. Nu au invatat nimic din patania taranistilor...

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...