luni, 11 august 2014

Buboiul spart


           „Mare buboi s-a spart odată cu condamnarea lui Voiculescu de se scurgea atâta puroi pe străzi”,a scris Sebastian Lăzăroiu pe pagina sa de facebook. Câtă răutate se poate aduna într-un om să poată scrie asemenea cuvinte despre nişte semeni? Cum poate un om cu oarece cultură să scrie despre nişte cetăţeni, fie ei şi antibăsişti, asemenea cuvinte?
Ieri 10 aug. câţiva ziarişti din cadrul Antenelor au anunţat că vor face o plimbare la ora 5 PM în jurul Palatului Cotroceni şi zona Leu- Grădina Botanică, fără să facă o mobilizare în acest sens. S-au adunat mai multe mii de oameni care, chiar au avut o atitudine de plimbăreţi, sigur aflându-se în apropierea Cotroceniului mulţi nu s-au putut autocenzura şi au scandat împotriva celui ce se află, unii ar spune ilegal, pe fotoliul de Preşedinte al României. Alţii şi-au manifestat bucuria întâlnirii cu jurnaliştii prezenţi la această uriaşă plimbare. Lucrurile au decurs în linişte şi paşnic, în afara unui incident, de care ziarişti antenelor s-au dezis, petrecut între o reporteră de la B1 şi un participant la plimbare. Indiferent despre ce a fost vorba între ei nu trebuie să agresezi un ziarist, chiar dacă ziaristul are o atitudine provocatoare, cu atât mai mult cu cât era o femeie.
Atitudinea televiziunilor B1 şi Realitatea nu mi s-a părut „colegială” de loc cu Antenele. Amândouă titrau că marşul de ieri a fost unul al violenţei şi nu unul al păci şi libertăţii de exprimare. Lăzăroiu făcea un paralelism între plimbarea de ieri şi mineriadele din ani '90, trebuie să fi cel puţin bolnav la cap să faci asemenea comparaţie, chiar indentificase în persoanele prezente ieri, unele ce bătuse protestatarii în timpul mineriadelor din anii '90.
         E bun pluripartitismul, e bună diversitatea de idei, e bună democraţia, dar când locul schimbului de opinii, al cuvântului pro, ori contra unei anumite idei, este luat de ură, de încrâncenare şi dorinţa de linşaj, înseamnă că lucrurile au scăpat de sub control. Toate acestea se pot întâmpla pentru că semnalele trase din cele mai înalte poziţii ale statului sunt unele de învrăjbire, de asmuţire a unei tabere împotriva alteia. Preşedintele României, legitim, ori nu, deocamdată îşi ridică salariul datorită acestei funcţii, in loc să rămână conform Constituţiei, Preşedintele tuturor românilor, domnia sa s-a poziţionat de partea unui singur partid, neuitând la nici o ieşire publică să-şi exprime adeziunea faţă de PMP, despre el e vorba, această poziţionare a polarizat şi mai mult populaţia, rolul Preşedintelui trebuia să fie acela de mediator intre instituţiile statului, nu de instigator la ură între instituţii şi societate.Comportamentul cel puţin discutabil al Preşedintelui în raport cu cei care vine în contact şi nu este de aceiaşi parte a baricadei cu domnia sa a avut de suferit, amintesc : lovirea acelui copil, epitetul adresat unei jurnaliste pe care o tâlhărise de telefonul mobil, „ţigancă împuţit㔺i multe altele, cei care sunt adepţii lui vor fi la fel de belicoşi.
Modul trunchiat de a prezenta lucrurile la televiziunile băsiste, a indus în eroare publicul telespectator, a creeat confuzie, neîncredere şi dezbinare între tabere.
          Trubadurul, boemul, căntăreţul, chitaristul şi din când în când liberalul Ludovic Orban spunea despre ziariştii Antenei 3 că au incitat la violenţă şi să fie anchetaţi de poliţie pentru asta. Bietul Orban a uitat când liberalii plângeau pe umerii celor de la antene, a uitat când îi susţinea în lupta impotriva regimului Băsescu, a uitat când a picat guvernul MRU cu ajutorul Antenei3?
Plimbarea de ieri a arătat un popor care a început să înveţe ce înseamnă democraţia, ce înseamnă libertatea cuvântului ce înseamnă solidaritatea. Incidentul este regretabil, dar vorba unui cunoscut Preşedinte : „o fi zis copilul ceva, o fi jignit pe doamna”, nu se ştie din ce a început scandalul, dar indiferent de motiv nu trebuia să se întâmple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...