joi, 30 mai 2013

De ce ne trebuie Monarhie?



            Am foarte multi prieteni, fie pe retelele de socializare, fie in imediata apropiere, care sunt promonarhisti, nimic rau in asta, poate si eu as putea deveni adeptul monarhiei daca ma initiaza cineva. Asa ca m-am hotarat sa cer lamuriri.
            De ce ar fi mai buna Monaria Constitutionala decat republica? Cum poate regele sa intervina in actul de guvernare al tari, stiindu-se faptul ca pozitia lui este de reprezentare a tarii in relatiile cu alte state, iar pe plan intern este mai mult decorativ?
            In cazul in care se dovedeste un rege strain de interesele tarii, cum poate fi demis?
            Cheltuielile cu intretinerea Casei regale sunt mai mari decat intretinerea Presedintelui (aici  includ si cheltuielile cu alegerile prezidentiale) ?
            Ce parghii va avea viitorul rege pentru a putea asigura o buna si mai ales fructuoasa guvernare?
            Sigur intrebarile pot fi multe, am punctat numai cateva, cineva odata vorbea despre moralitatea familiei regale, mie nu mi se pare, sunt destule exemple cu dovezi in care moralitatea a avut groaznic de suferit (nu ma refer la Regele Mihai), ma refer la tata-su care printr-o comportare usuratica si irationala a lasat sa apara printi precum Printul Paul, dupa parerea mea nepot de drept al regelui Mihai, fie ca il recunoaste, fie ca nu il recunoaste. Nu mai spun de comportamentul imprevizibil al aceluiasi rege Carol al 2-lea, care odata renunta la toate drepturile avute prin nastere, ca mai apoi sa-si detroneze propriul fiu. Spun toate acestea, nu pentru a face vreun proces de intentie monarhiei, ci pentru a incerca sa inteleg cum este cu monarhia. Se tot spune ca noi avem traditie monarhica, eu spun ca nu prea avem. Daca luam monarhiile din tarile din vest, ori de aiurea vom observa ca dinastiile se intind pe durata a sute de ani, la noi domnitorii, erau pusi pe baza peschesurilor date Inaltei Porti, ori trimisi direct din Fanarul Instambulului, nu am avut decat foarte putine momente cand sambelanul a putut striga:”Domnitorul a murit, traiasca Domnitorul!”. In ce priveste monarhia constituita in 1881, asta a durat pana in ’47, adica 66 de ani. Cu toate cele spuse mai sus si altele, pe care deocamdata nu le spun, pot fi deacord cu monarhia daca raspunsurile le gasesc acceptabile.
Ajutati-ma sa strig “traiasca Regele”el fiind seful statului, altfel ii doresc  viata lunga lui si celor din familia sa.
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...