sâmbătă, 2 martie 2013

Barbati de stat





              De cateva ori in decursul vietii am fost cu adevarat mandru de conducerea executiva si politica a tarii. Prima data , o spun si acum, dupa atata timp, cu mandrie, a fost in august 1968 cand URSS impreuna cu celelalte state din Tratatul de la Varsovia(in afara Romaniei),au patruns cu trupele pe teritoriul Cehoslovaciei ocupand Praga si restul tarii, au fost arestati conducatorii de atunci ai Cehoslovaciei, impunand o alta conducere.
Secretarul general al PCR. Nicolae Ceausescu nu s-a sfiit sa condamne cu toata hotararea actiunea tarilor din Tratatul de la Varsovia in frunte  cu URSS de amestec in treburile interne ale altui stat, actiune pe care a denumit-o de “sorginte imperialista”.Sigur a doua, a treia zi, dupa aceasta iesire, Ceausescu a inceput sa nuanteze lucrurile,fara a schimba ideia de condamnare a fortei folosite impotriva unei tari ce facea parte din acelasi lagar, cel “socialist”.Nu era chiar asa de usor sa condamni un colos cum era URSS, mai ales cu un conducator cum era L.Brejnev. Din acest moment, in care si-a aratat pe fata o anumita dizidenta fata de sovietici, nu numai ca nu a pierdut, dar Ceausescu a inceput sa fie curtat de celelalte tari occidentale, fiecare incercand sa-l atraga de partea ei. De acum Ceausescu va juca un rol important in politica internationala.
            Un alt moment de mandrie a fost cand ministrul de externe Corneliu Manescu, a fost presedintele unei sesiuni ONU.
             In sfarsit cand credeam ca avem in tara numai politicieni de mucava, am fost surprins sa ascult declaratia ministrului de externe Titus Corlatean,  prin care, ca un adevarat  barbat de stat, anunta pe cei  din Consiliul JAI ca problema intrarii tarii  noastre in  Schengen este acum in mainile lor,dar ca o noua amanare ne va determina sa declaram ca numai este o prioritate pentru noi intrarea in Schengen atata timp cat ne-am facut toate temele date de Bruxelles. O noua amanare ar fi egala cu o mojicie din partea lor, spun eu asta, raspuns pe masura pentru cei care cersesc de la UE si nu se considera parteneri egali de dialog cu celelalte state.
Feliciari Titus Corlatean, felcitari Ponta, politica se face de pe picior de egalitate, intimidati sunt numai oamenii slabi si mediocrii care printr-un complex de imprejurari au prins o inalta functie si ii este frica sa si-o exercite.
Daca tot esti in fata plutonului de executie ai curaj si comanda tu: “foc”,oricum vei fi omorat, cel putin mori cu demnitate, nu plange si nu te umili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...