luni, 18 februarie 2013

Basescu si marea



         Cineva si-a batut joc de Basescu, nu stiu cine anume, dar pot banui pe cei din-nainte de ’89 atunci cand l-au trimis la Anvers, nu este vorba de informatiile date la securitate,oricum si comandant de nava cand era, trimitea informatii la securitate despre marinari, intra in sarcinile de serviciu, ma refer la faptul ca a fost retras de pe mare.
         Poate cei de dupa revolutie, cand l-au numit secretar de stat la transporturi si mai tarziu ministru,poate bucurestenii cand l-au ales Primar,poate tara cand la ales de 2ori si mai apoi, de inca 2 ori, nu a lasat sa fie demis .din functia de Presedinte.
         Am analizat comportamentul lui Basescu, in toata aceasta perioada si am ajuns la concluzia, ca cel mai mult lui ia placut pe mare. Nu numai ca a iubit marea, dar s-a indentificat cu marinarul, a ramas  un adevarat lup de mare.
Imi amintesc de Basescu, ajuns Presedinte era in Piata Revolutiei in noaptea de revelion, dupa ce ureaza “la multi ani”bea  direct din sticla de sampanie,apoi o arunca in multime, un gest foarte apreciat si gustat de cativa lingai, sigur  gestul  ar fi fost potrivit intr-o tavera din Amsterdam, atunci cand sosea in port si se intalnea cu alti marinari prieteni. Sigur ca tot aici putea folosi expresiile potrivite  si adoptate de el gen: “tiganca imputita,”apropos se putea intalni de era comandant de nava cu prietenii lui mondiali.
           Asa rai cum va stiu, imi veti spune , ca acum numai putea fi comandant de nava
pentru simplu motiv ca numai avem flota, asa este , dar daca ramanea comandant  de nava, aveam si noi flota. Flota a fost ptr. dom Basescu, ca o fata mare cu rochia pana la fund, singura in padure, daca te intalnesti cu ea nu o ierti. Asa ca dom Basescu cand s-a intalnit cu flota, nu a iertat-o, a vandut-o. Daca eu, nu mai pot fi comandant, nimeni sa nu mai fie. Ca Primar al Bucurestiului s-a intalnit odata cu un arab, care nu prea vroia sa faca ce zicea Primarul, atunci Basescu a vazut negru in fata ochilor ,pe loc si-a amintit de pumnul in gura primit de el in Port Said ,de la un marinar arab, atunci i-a bagat un cap in gura arabului de-a vazut ala stele verzi, nu conta ca nu era acelasi arab.
            Alta data vazand el ca nimeni nu a vrut sa-i dea si lui o casa,sa gandit sa si-o dea singur, ca de aia era Primar , zis si luat casa din Mihaileanu, este adevarat ca a promis odata la o emisiune de televiziune, ca o da inapoi, era foarte convingator,isi amintea cum ia pacalit pe francezi cand le-a dat foc la nave.
            Cand a candidat pentru al 2-lea mandate de Presedinte, a fost pus sa jure pe Biblie daca la lovit pe copil, a jurat “ca nu la lovit cu pumnul in plex”si avea dreptate, el lovise copilul cu dosul palmei, scurt peste fata.
             Am putea spune multe despre cuvantul lui, dar pana atunci cei care cititi aceste randuri si stiti unde este dosarul lui Basescu de securitate sa il da-ti, nu de alta ,dar omul chiar il vrea, plange dupa el de cativa ani, chiar nu poate fi ajutat, eventual ar mai completa cu ce isi aduce aminte, pe unde sunt file lipsa din dosar.
Sa revin la cuvantul lui, cu vant din pupa (cine-l pupa ), de doua ori Basescu s-a comportat ca un adevarat “barbat de stat”, atunci in 2007 cand a promis ca isi va da demisia in 5 minute si mai tarziu in 2012 cand a indemnat lumea sa iasa la vot , iar dupa ce a fost promulgata legea “referendumului”, a indemnat oamenii sa stea acasa.
              Imi amintesc cinismul cu care a fost anuntata populatia de taierile salariale , anunt facut de acelasi Basescu, a spus-o cu acelasi ton cu care spunea marinarilor ca sunt consemnati pe vas, pentru ca ii bause din portia de whskey. Discutia a fost cam asa :”boc trebuie sa anunti taierile””, nu pot stapane, mie frica”,” lasa ba, beau diseara  o tuica si ii anunt eu”.Nu se intelege cu nimeni, sigur ca nu se intelege , pentru ca  pe vas nimeni nu cracnea in fata comandantului , el asta a ramas, capitan de nava, niciodata altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...